Szukaj przepisów

środa, 12 marca 2014

Zupa grochowa ze śliwkami Magdy Gessler

Składniki:
  • groch niełuskany 1 kg
  • małe marchewki 3
  • pietruszka 1
  • średnia cebula 1
  • suszone śliwki 100 g
  • natka pietruszki (do dekoracji)
  • olej
  • liść laurowy 1
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • sól
  • pieprz
Namoczyć groch na noc. Pokroić cebulę w kostkę. Przesmażyć na oleju. Pokroić w talarki marchewkę i pietruszkę. Odcedzić groch. Zalać 2 litrami wody. Dodać warzywa suszone śliwki, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować 4 godziny.

Uwaga: jeśli użyjemy grochu łuskanego w połówkach namoczyć go tylko pół godziny a zupa ugotuje się znacznie szybciej.

Czas 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...