Składniki:
- suszone śliwki bez pestek 150 g
- suszone gruszki 150 g
- rodzynki 4 łyżki
- orzechy włoskie 4 łyżki
- orzechy laskowe 4 łyżki
- gorzka czekolada 1 tabliczka
- kakao 3 łyżki
- kruche pierniczki 8 szt
- migdały 4 łyżki
Namoczyć śliwki i gruszki w letniej wodzie i odstawić na noc. Przełożyć do rondla i gotować godzinę. Jeśli kompot robi się zbyt gęsty można dolać więcej wody. Pod koniec gotowania dodać pierniczki i kakao. Gotować chwilę, żeby pierniczki zmiękły, zmiksować i ponownie podgrzać. Kiedy masa zacznie się gotować odstawić i dodać pokruszoną czekoladę. Dodać bakalie, wymieszać i przełożyć do miski. Odstawić do lodówki na 2–3 godziny.
Przed podaniem udekorować bakaliami.
Czas 3 godz. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz