Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 marca 2014

Moćka – śląski deser świąteczny Magdy Gessler

Składniki:
  • suszone śliwki bez pestek 150 g
  • suszone gruszki 150 g
  • rodzynki 4 łyżki
  • orzechy włoskie 4 łyżki
  • orzechy laskowe 4 łyżki
  • gorzka czekolada 1 tabliczka
  • kakao 3 łyżki
  • kruche pierniczki 8 szt
  • migdały 4 łyżki
Namoczyć śliwki i gruszki w letniej wodzie i odstawić na noc. Przełożyć do rondla i gotować godzinę. Jeśli kompot robi się zbyt gęsty można dolać więcej wody. Pod koniec gotowania dodać pierniczki i kakao. Gotować chwilę, żeby pierniczki zmiękły, zmiksować i ponownie podgrzać. Kiedy masa zacznie się gotować odstawić i dodać pokruszoną czekoladę. Dodać bakalie, wymieszać i przełożyć do miski. Odstawić do lodówki na 2–3 godziny.

Przed podaniem udekorować bakaliami.

Czas 3 godz. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...