Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Ciasto drożdżowe Magdy Gessler

Przy wyrabianiu baby drożdżowej oprócz masła zawsze dodawaj smalec!

Składniki:
  • mleko 170 ml
  • drożdże 15 g
  • cukier 135 g
  • mąka 600 g
  • masło 135 g
  • smalec 35 g
  • jajka 7
  • sól szczypta
Podgrzać mleko i drożdże z niewielką ilością cukru (ok. połowy). Następnie do podgrzanej masy dosypać mąkę do konsystencji "gęstej śmietany" i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

W tym czasie w oddzielnym naczyniu podgrzać jajka z cukrem, a w drugim naczyniu rozpuścić masło i smalec.

Do wyrośniętego rozczynu dodać podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i wsypać mąkę. Zagnieść dokładnie aż do połączenia składników w jednolitą masę. Dodać tłuszcz i znów dokładnie zamieszać. Posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia.

Dla uzyskania lepszej konsystencji ciasta drożdżowego powinniśmy ciasto kilka razy przemieszać i odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego możemy zrobić takie pyszności jak: baba drożdżowa, makowiec, strudel malinowy.

Czas 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...