Szukaj przepisów

piątek, 29 listopada 2013

Kurczak z rożna Magdy Gessler

Kurczak z rożna przyrządzony domowym sposobem (z piekarnika) to nasza interpretacja kurczaka przygotowywanego w "Barze Zigi" w Kościerzynie na Kaszubach. Magda Gessler po spróbowaniu specjalności dawnego lokalu "Parada" w czasie "Kuchennych rewolucji", postanowiła udoskonalić recepturę przyrządzanego tam drobiu. Stąd przepis na aromatyczną i dość ostrą marynatę.

Poza tym, że Gessler namówiła właścicieli do sprowadzania kurczaków ze sprawdzonego źródła i dowiadywania się każdorazowo, skąd pochodzą i jak były karmione, restauratorka podała kucharkom również przepis na marynatę do kurczaka z rożna.


Marynata:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki lubczyku
  • pieprz czarny grubo mielony (łyżeczka)
  • imbir suszony (pół łyżeczki)
  • papryka ostra (łyżeczka)
  • musztarda rosyjska (pół słoiczka)
  • majeranek (2 łyżki)
  • sól (łyżeczka)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
Kurczak z rożna - z piekarnika - sposób przygotowania:
Kurczaka namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa. Dzięki temu, kurczak po upieczeniu będzie soczysty, a smak przypraw i ziół przeniknie w głąb mięsa, nie pozostawiając wyłącznie na skórce.

Zioła i przyprawy suche wymieszać. Dodać musztardę, sok z cytryny oraz zgnieciony czosnek, następnie rozetrzeć. Nacierać kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Piec, w zależności od wagi, od 1.5h do 2h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (można na ruszcie). Polewać od czasu do czasu wydzielającym się sosem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...