Poza tym, że Gessler namówiła właścicieli do sprowadzania kurczaków ze sprawdzonego źródła i dowiadywania się każdorazowo, skąd pochodzą i jak były karmione, restauratorka podała kucharkom również przepis na marynatę do kurczaka z rożna.
Marynata:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki lubczyku
- pieprz czarny grubo mielony (łyżeczka)
- imbir suszony (pół łyżeczki)
- papryka ostra (łyżeczka)
- musztarda rosyjska (pół słoiczka)
- majeranek (2 łyżki)
- sól (łyżeczka)
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
Kurczaka namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa. Dzięki temu, kurczak po upieczeniu będzie soczysty, a smak przypraw i ziół przeniknie w głąb mięsa, nie pozostawiając wyłącznie na skórce.
Zioła i przyprawy suche wymieszać. Dodać musztardę, sok z cytryny oraz zgnieciony czosnek, następnie rozetrzeć. Nacierać kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Piec, w zależności od wagi, od 1.5h do 2h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (można na ruszcie). Polewać od czasu do czasu wydzielającym się sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz