ciasto:
- mąka 120 g
- masło 150 g
- czekolada gorzka 200 g
- jajka 8
- cukier puder 150 g
- sól szczypta
- Dżem morelowy pół słoika
- sok z połówki cytryny
- śmietanka kremówka 200 ml
- Masło do wysmarowania blachy
Kultowy wypiek wiedeńskiego hotelu Sacher ma
recepturę ściśle tajną. Ale możemy spróbować złamać te tajemnicę
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę do ciasta. Miękkie masło utrzeć na
puch dodając cukier. Do puszystej masy dodawać po jednym żółtka, nadal
ubijając. Dodać ostudzoną czekoladę, mąkę i sól. Białka ubić na sztywną
pianę. Dodać do masy 1/3 piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Potem dodać resztę piany i dokładnie wymieszać. Wlać ciasto d
posmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C
i piec ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąć ciasto i ostudzić na
kratce. Przeciąć na dwa blaty gdy będzie zupełnie zimne. Dżem morelowy
rozpuścić w rondelku z sokiem z cytryny. Posmarować jeden blat. Położyć
na nim drugi. Boki i wierzch ciasta także posmarować dżemem. Przygotować
polewę. Pokruszyć czekoladę. Odłożyć ¼. Podgrzać w rondelku śmietankę.
Na małym ogniu, mieszając dodać cukier i większą część czekolady.
Mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać resztę czekolady.
Wymieszać aż cała czekolada się rozpuści. Posmarować polewą boki i
wierzch ciasta. Wstawić tort do lodówki na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz