- wołowina z lekkim przerostem tłuszczu, np. rostbef, karkówka 500g
- bulion 100-150ml
- świeży imbir kawałek 3 cm
- gorczyca biała 0,5 łyżeczki
- ziarna kolendry 0,5 łyżeczki
- pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
- pieprz kajeński 0,5 łyżeczki
- sól do smaku
- dobre bułki sezamowe 4
- sałata rzymska 4 liście
- ogórek kiszony 1
- czerwona cebula 1
- keczup, musztarda, majonez najlepszej jakości
- patyczki do szaszłyków 4
Podczas rewolucji kuchennych w Kielcach, Magda
Gessler do menu amerykańskiej restauracji wprowadziła wspaniałe soczyste
hamburgery. Pamiętajcie, że to nie jest danie do eleganckiej
konsumpcji.
Wołowinę zemleć drobno, doprawić zmielonymi przyprawami, solą, startym
imbirem. Wymieszać z zimnym bulionem i dobrze wyrobić rękami, jak mięso
na pasztet. Uformować z mięsa 4 okrągłe kotlety. Bułki przekroić. Sałatę
umyć i osuszyć, pokroić ogórka i cebulę na plastry. Rozgrzać mocno
patelnię grillową lub grill. Spłaszczyć kotlety i grillować z obu stron
do zrumienienia. Na tej samej patelni zgrilować wnętrza bułek. Na
płaskiej części bułki wyłożyć łyżeczkę majonezu, odrobinę musztardy i
keczupu, pół liścia sałaty, kotlet obficie posmarowany keczupem, cebulę i
plasterki ogórka, łyżeczkę majonezu i kleks musztardy, przykryć
wierzchem bułki, spiąć patyczkiem do szaszłyków i podawać. Przed
ugryzieniem pierwszego kęsa, spłaszczyć hamburgera ściskając go oburącz.
Uwaga: hamburgera jemy pochyleni nad talerzem, bo majonez z keczupem
wypływają z wnętrza bułki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz