Szukaj przepisów

wtorek, 5 listopada 2013

Hamburger a la American Home

Składniki:
  • wołowina z lekkim przerostem tłuszczu, np. rostbef, karkówka 500g
  • bulion 100-150ml 
  • świeży imbir kawałek 3 cm 
  • gorczyca biała 0,5 łyżeczki 
  • ziarna kolendry 0,5 łyżeczki 
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka 
  • pieprz kajeński 0,5 łyżeczki 
  • sól do smaku 
  • dobre bułki sezamowe 4  
  • sałata rzymska 4 liście 
  • ogórek kiszony 1 
  • czerwona cebula 1
  • keczup, musztarda, majonez najlepszej jakości 
  • patyczki do szaszłyków 4

Podczas rewolucji kuchennych w Kielcach, Magda Gessler do menu amerykańskiej restauracji wprowadziła wspaniałe soczyste hamburgery. Pamiętajcie, że to nie jest danie do eleganckiej konsumpcji.

 Wołowinę zemleć drobno, doprawić zmielonymi przyprawami, solą, startym imbirem. Wymieszać z zimnym bulionem i dobrze wyrobić rękami, jak mięso na pasztet. Uformować z mięsa 4 okrągłe kotlety. Bułki przekroić. Sałatę umyć i osuszyć, pokroić ogórka i cebulę na plastry. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub grill. Spłaszczyć kotlety i grillować z obu stron do zrumienienia. Na tej samej patelni zgrilować wnętrza bułek. Na płaskiej części bułki wyłożyć łyżeczkę majonezu, odrobinę musztardy i keczupu, pół liścia sałaty, kotlet obficie posmarowany keczupem, cebulę i plasterki ogórka, łyżeczkę majonezu i kleks musztardy, przykryć wierzchem bułki, spiąć patyczkiem do szaszłyków i podawać. Przed ugryzieniem pierwszego kęsa, spłaszczyć hamburgera ściskając go oburącz. Uwaga: hamburgera jemy pochyleni nad talerzem, bo majonez z keczupem wypływają z wnętrza bułki :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...