- jasne piwo (na przykład ciechanowskiego, choć ono z Mazowsza) 2 butelki
- ziarna jałowca 2
- ziele angielskie 2
- liść laurowy 1
- goździki 2
- duża cebula 1
- chleb razowy 4 kromki
- sól i pieprz
- sok z jednej cytryny
- kwaśna śmietana 1 kubek
- dobra kiełbasa 600 g
- chleb wiejski 4 kromki
- małe ząbki czosnku 4
- ser welski 200 g
Fantastyczne danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Niedrogo i treściwie!
Piwo podgrzewamy w garnczku, dodając do niego jałowiec, ziele
angielskie, listek laurowy oraz goździki. Gdy już sobie ładnie wrze,
wkładamy kiełbasę i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją,
natomiast do piwa wkładamy posiekaną cebulę, a po paru minutach –
pokruszony chleb razowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Miksujemy sos, aby uzyskał gładką konsystencję, a następnie dodajemy
śmietanę.
Do gorącego sosu wkładamy kiełbasę. Kromki chleba smarujemy czosnkiem
przetartym przez praskę i kładziemy na każdą po dość grubym kawałku sera
welskiego. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez
10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz