- Nadbużańskie grzyby suszone 20 dag
- seler 1
- pory 2
- marchew 3
- kapusta 1/2
- pietruszka 1
- duża cebula 1
- masło 2 łyżki
- wywar mięsny
- pieprz
- Ser koryciński z czarnuszką 20 dag
- świeży koperek do posypania 1/2 pęczka
- grzanki ( opcjonalnie )
Grzyby moczymy na noc w niewielkiej ilości wody, potem wyjmujemy z wody, ale jej nie wylewamy. Kroimy je w paseczki. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce – tylko por kroimy w paseczki. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle w garnku do gotowania zupy. Gdy będzie miękka i przejrzysta, wkładamy grzyby oraz starte warzywa. Dwa razy mieszamy, a potem zalewamy całość gorącym wywarem i dodajemy wodę z moczenia grzybów.
Gotujemy razem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą (około 45 minut, na małym ogniu). Dosmaczamy hojnie pieprzem. Dwie minuty przed końcem gotowania do zupy wkładamy ser koryciński pokrojony w kostkę. Posypujemy koperkiem.
Podajemy z grzankami lub bez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz