Szukaj przepisów

wtorek, 19 listopada 2013

Rolada śląska z kluskami Magdy Gessler

Kobiór - mała miejscowość na Śląsku. To tutaj miała miejsce ostatnia "Kuchenna rewolucja". Dla dawnej restauracji "Feniks", która teraz nazywa się "Modra pyza", Magda Gessler przygotowała nowe, tradycyjne, typowo śląskie menu. W karcie znalazła się wołowa rolada śląska nadziewana wędzoną słoniną i ogórkiem kiszonym podawana z sosem. Do tego kluski śląskie.


Składniki:
  • 5 plastrów polędwicy wołowej o grubości ok 1 cm
  • ostra musztarda (sarepska)
  • po 2 plastry słoniny wędzonej na każdy plaster wołowiny
  • ogórki kiszone ( po połowie ogórka pokrojonego w plastry na każdy płat mięsa)
  • cebula
  • sól, pieprz, mąka
  • masło klarowane do smażenia
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 l bulionu wołowo-drobiowego
Rolada śląska  - sposób przygotowania:
Plastry mięsa rozbić jak najcieniej, umieszczając wołowinę między dwoma kawałkami folii spożywczej. Kiedy mięso będzie trochę rozbite, oprószyć je z dwóch stron solą i pieprzem. Następnie na każdym płacie ułożyć plastry słoniny i "wbijać" je tłuczkiem w mięso. Posmarować płaty musztardą (z jednej strony). Na musztardzie ułożyć plastry ogórka kiszonego oraz posiekaną w pióra cebulę (kilka piór).

Rolady śląskie zawijać ściśle, następnie obwiązać je białą nicią bawełnianą (można spiąć wykałaczkami). Rolady obtoczyć w mące. Smażyć na maśle klarowanym na złoto. Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Rolada śląska powinna być podawana z powstałym sosem (oraz modrą kapustą), który można zagęścić śmietaną lub mąką. Przed podaniem usunąć nici.

Kluski śląskie - przepis:
  • 1 kg ziemniaków
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól
Sposób przygotowania:
Najlepszy przepis na kluski śląskie to taki, w którym mąka ziemniaczana stanowi jedną czwartą objętości ziemniaków.

Ziemniaki należy ugotować, ostudzić, przepuścić przez praskę. Dodać jajko, posolić. Wyrabiać gładkie ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku tworząc palcem charakterystyczną dziurkę. Gotować w osolonej wodzie około 2 minut od momentu wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...