Szukaj przepisów

czwartek, 19 grudnia 2013

Karp po żydowsku faszerowany chałką Magdy Gessler

Składniki:
  • karp w całości 1
  • filety z karpia 2 sztuki 
  • chałka 0,5 sztuki 
  • jajka 2 
  • migdały 50 g 
  • miód
  • pieprz 
  • Niejadalne części karpia (głowa, szkielet, ogon) 
  • cukier na karmel 2 łyżki stołowe 
  • cebula 2 sztuki 
  • mleko 0,5 litra 
  • masło 1 kostka 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • sól 
  • jajko 2 sztuki 
  • rodzynki 50 g 
  • miód, sól, pieprz do smaku 
  • włoszczyzna bez kapusty 1 pęczek 
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki galarety (niejadalne części karpia, włoszczyzna bez kapusty, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu aby wywar był klarowny. Po ugotowaniu i przecedzeniu przez gazę dodać do galarety karmel, sól i pieprz.
Karpia należy wypatroszyć, umyć i posolić. Filety oddzielić od skóry, chałkę namoczyć w mleku i wszystko zmielić. Z jaj oddzielić żółtka i rozetrzeć z połową masła, białka ubić na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na drugiej części masła. Wszystkie składniki farszu delikatnie połączyć dodając rodzynki namoczone w porto i posiekane obrane migdały. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia, zawijamy go w pieluchę i gotujemy w wywarze z warzyw. Ugotowaną i wystudzoną rybę układamy na półmisku, dekorujemy rodzynkami i migdałami. Karpia zalewamy galaretą i pozostawiamy do zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...