Szukaj przepisów

czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z burakami Magdy Gessler

Składniki:
  • filety śledziowe 4
  • ziemniaki 4 
  • buraki 4 
  • groszek 100 g 
  • ogórki kiszone 4 
  • śmietana 12% pół szklanki 
  • majonez pół szklanki
  • sok z cytryny 
  • sól 
  • pieprz
Buraki wyszorować, osuszyć. Każdy owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 40 minut. Nakłuć widelcem i sprawdzić, czy są miękkie (czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości). Upieczone rozwinąć z folii, lekko ostudzić i obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach na  półtwardo. Groszek gotować 7  minut w wodzie z solą i cukrem (żeby nie stracił ładnego koloru). Buraki, ziemniaki, śledzie i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Ewentualnie posolić. Wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...