Szukaj przepisów

czwartek, 19 grudnia 2013

Świąteczny bigos Magdy Gessler

Składniki:
  • kapusta kwaszona 2000 g
  • boczek wędzony 300 g 
  • kiełbasa cienka 300 g 
  • karkówka z dzika 300 g 
  • prawdziwki suszone 100 g
  • śliwki wędzone 100 g 
  • wino czerwone 700 ml 
  • jałowiec 6 sztuk 
  • ziele angielskie 4 sztuki 
  • liść laurowy 3 sztuki 
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki 
  • kminek 1 łyżka 
  • majeranek 1 łyżka 
  • sól 
  • pieprz

Odciśniętą kapustę (jeżeli jest za kwaśna należy ją przepłukać zimną wodą) pokroić, i zalać niewielką ilością wody. Dodać wino i przyprawy. Wypestkowane śliwki i namoczone wcześniej w wodzie grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty. Pokrojone w kostkę boczek, kiełbasę i karkówkę przesmażyć na patelni i wrzucić do garnka z bigosem. Gotować do momentu kiedy kapusta będzie miękka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...