- kapusta kwaszona 2000 g
- boczek wędzony 300 g
- kiełbasa cienka 300 g
- karkówka z dzika 300 g
- prawdziwki suszone 100 g
- śliwki wędzone 100 g
- wino czerwone 700 ml
- jałowiec 6 sztuk
- ziele angielskie 4 sztuki
- liść laurowy 3 sztuki
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- kminek 1 łyżka
- majeranek 1 łyżka
- sól
- pieprz
Odciśniętą kapustę (jeżeli jest za kwaśna należy ją przepłukać zimną wodą) pokroić, i zalać niewielką ilością wody. Dodać wino i przyprawy. Wypestkowane śliwki i namoczone wcześniej w wodzie grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty. Pokrojone w kostkę boczek, kiełbasę i karkówkę przesmażyć na patelni i wrzucić do garnka z bigosem. Gotować do momentu kiedy kapusta będzie miękka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz