- solone filety śledziowe 6
- szklanki mleka 2
- duża cebula 1
- grzyby leśne(np. borowiki, kurki) 150 g
- ogórek kiszony 1
- pół szklanki miodu
- sól
- pieprz
- masło 1 łyżka
Zaskakujący przepis na wyśmienite śledzie, w
mojej rodzinie znany od pokoleń. Prawdziwki można wymieszać pół na pół z
żółtymi małymi kurkami.
Włożyć filety śledziowe do miski, zalać mlekiem i moczyć ok. 4 godziny.
Pokroić cebulę i ogórka w drobną kostkę. Zalać grzyby wodą i odstawić,
żeby zmiękły. Zeszklić cebulę na maśle, dodać borowiki, miód i dusić na
małym ogniu, aż grzyby się ugotują. Pokroić śledzie na cienkie paski,
dołożyć do grzybów i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać udekorowane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz