Szukaj przepisów

środa, 5 lutego 2014

Galaretka z piwa Magdy Gessler

Galaretka z piwa koźlak weszła na stałe do menu restauracji "Browar mieszczański" z Cieszyna. Magda Gessler przywołując przepis na galaretkę z piwa pokazała, że ulubiony trunek Polaków można wykorzystać w niecodzienny kulinarny sposób. Poza zupą piwną, to galaretka piwna podana z prażonymi orzechami - w kuflach, stanowiła ozdobę stołów.

Dodajmy, ze piwna galaretka świetnie wychodzi również z piwa bezalkoholowego. Stanowi wówczas pyszny deser nie tylko dla dorosłych.

Galaretka z piwa zadowoli gusta nie tylko piwoszy, ale i tych wszystkich, którzy cenią niecodzienne, nieznane smaki i lubią eksperymentować w kuchni.

Składniki:
  • pół litra ciemnego piwa (koźlak)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki wody
  • cytryna
  • starty imbir, kilka goździków, wanilia
  • prażone orzechy włoskie 
Piwo wlać do garnka,  zagotować z cukrem, imbirem, goździkami, wanilią. Gotować do momentu, kiedy zniknie piana. Przecedzić. Do gorącego piwa dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Przelewać galaretkę do naczyń. Do każdego włożyć kilka prażonych orzechów oraz po plastrze cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...