Galaretka z piwa koźlak weszła na stałe do menu restauracji "Browar mieszczański" z Cieszyna. Magda Gessler przywołując przepis na galaretkę z piwa pokazała, że ulubiony trunek Polaków można wykorzystać w niecodzienny kulinarny sposób. Poza zupą piwną, to galaretka piwna podana z prażonymi orzechami - w kuflach, stanowiła ozdobę stołów.
Dodajmy, ze piwna galaretka świetnie wychodzi również z piwa bezalkoholowego. Stanowi wówczas pyszny deser nie tylko dla dorosłych.
Galaretka z piwa zadowoli gusta nie tylko piwoszy, ale i tych wszystkich, którzy cenią niecodzienne, nieznane smaki i lubią eksperymentować w kuchni.
Składniki:
- pół litra ciemnego piwa (koźlak)
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki wody
- cytryna
- starty imbir, kilka goździków, wanilia
- prażone orzechy włoskie
Piwo wlać do garnka, zagotować z cukrem, imbirem, goździkami, wanilią.
Gotować do momentu, kiedy zniknie piana. Przecedzić. Do gorącego piwa
dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Przelewać galaretkę do naczyń.
Do każdego włożyć kilka prażonych orzechów oraz po plastrze cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz