Szukaj przepisów

wtorek, 4 lutego 2014

Schabowy ze startą cebulą w panierce Magdy Gessler

"Schabowy, raz!" - taką nazwę Magda Gessler nadała gospodzie w Babim Dole na Kaszubach, gdzie odbyły się ostatnie "Kuchenne rewolucje".
Obok kaczkogęsi, krupniku na żołądkach i domowego makowca, to właśnie dobry polski schabowy był gwiazdą odmienionej restauracji. Bity na desce (a w zasadzie na surowym pieńku!) wprost na oczach gości ze świeżej, ekologicznej wieprzowiny, miał jeszcze jeden, wyjątkowy i mało znany, sekret smaku.

Schabowy Magdy Gessler przed panierowaniem, otaczany był warstewką startej cebuli. Starta cebula jest czymś, co nadaje niesamowity aromat schabowemu, a także nawilża go od środka, sprawiając, że jest wilgotny i soczysty, a mięso staje się miękkie i rozpływa się w ustach.

Spróbujcie wypróbować ten trik. To tradycyjny sposób, by kotlet schabowy był jeszcze lepszy niż zwykle. O ile to w ogóle możliwe!

Składniki:
  • pół kilo schabu pokrojonego w plastry, najlepiej z ekologicznej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • 1 starta cebula 
  • smalec do smażenia
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. Odstawiamy na chwilę. Następnie z obydwu stron smarujemy cienką warstwą startej cebuli. Obtaczamy schabowe w mące, otrzepując jej nadmiar, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.

Na patelni roztapiamy smalec do głębokiego smażenia. Kiedy dobrze się rozgrzeje, kładziemy kotlety na tłuszcz i smażymy z jednej i z drugiej strony na złoty kolot.

Kotlety schabowe ze startą cebulą podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...