Obok kaczkogęsi, krupniku na żołądkach i domowego makowca, to właśnie dobry polski schabowy był gwiazdą odmienionej restauracji. Bity na desce (a w zasadzie na surowym pieńku!) wprost na oczach gości ze świeżej, ekologicznej wieprzowiny, miał jeszcze jeden, wyjątkowy i mało znany, sekret smaku.
Schabowy Magdy Gessler przed panierowaniem, otaczany był warstewką startej cebuli. Starta cebula jest czymś, co nadaje niesamowity aromat schabowemu, a także nawilża go od środka, sprawiając, że jest wilgotny i soczysty, a mięso staje się miękkie i rozpływa się w ustach.
Spróbujcie wypróbować ten trik. To tradycyjny sposób, by kotlet schabowy był jeszcze lepszy niż zwykle. O ile to w ogóle możliwe!
Składniki:
- pół kilo schabu pokrojonego w plastry, najlepiej z ekologicznej wieprzowiny
- 2 jajka
- 1 starta cebula
- smalec do smażenia
- mąka
- bułka tarta
- sól, pieprz
Na patelni roztapiamy smalec do głębokiego smażenia. Kiedy dobrze się rozgrzeje, kładziemy kotlety na tłuszcz i smażymy z jednej i z drugiej strony na złoty kolot.
Kotlety schabowe ze startą cebulą podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz