Szukaj przepisów

wtorek, 4 lutego 2014

Zupa krem z białych warzyw Magdy Gessler

Goście restauracji byli zachwyceni tym niecodziennym zestawieniem smaków, faktur, kolorów i aromatów. Tym bardziej chciałyśmy same wypróbować ten pomysł. Tym bardziej, że zupa krem z białych warzyw wydaje się idealnym przepisem na czas przedwiośnia, kiedy nie ma jeszcze dostępu do świeżych nowalijek. A selerowo-ziemniaczany duet to smak nieco zapomniany. A szkoda. Słodki, ale nieoczywisty...

Oto nasz przepis inspirowany propozycją z programu Magdy Gessler - zupa krem z białych warzyw z selera i ziemniaków, z serem pleśniowym (Lazur), z dodatkiem szpinaku, bitej śmietany i żółtka.

Składniki:

  • 1 sporej wielkości seler
  • 2 spore pietruszki
  • 1 cebula 
  • pół pora (biała część)
  • 4 ząbki czosnku
  • można dodać kilka różyczek kalafiora
  • pół litra gęstej śmietany
  • sól, pieprze, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
  • sok z cytryny
  • 250 g sera pleśniowego typu Lazur
  • około litr dobrego bulionu warzywnego
  • żółtko jaja
  • 200 g szpinaku (może być mrożony)
Bulion zagotować. Wrzucić przyprawy oraz obrane i pokrojone warzywa z czosnkiem. Gotować do miękkości. Wyjąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksować blenderem. Dalej podgrzewać, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

Dodać rozdrobniony ser. Ponownie zmiksować.
Śmietanę ubić mikserem na puszysty krem. Szpinak rozmrozić, przesmażyć na patelni na maśle z dodatkiem czosnku.

Zupę krem z białych warzyw nalewać do głębokich talerzy. Na wierzchu ułożyć kleks bitej śmietany, obok łyżkę szpinaku. Obok wbić surowe żółtko. Poczekać, aż zagrzeje się w cieple zupy. Podawać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...