Oto nasz przepis inspirowany propozycją z programu Magdy Gessler - zupa krem z białych warzyw z selera i ziemniaków, z serem pleśniowym (Lazur), z dodatkiem szpinaku, bitej śmietany i żółtka.
Składniki:
- 1 sporej wielkości seler
- 2 spore pietruszki
- 1 cebula
- pół pora (biała część)
- 4 ząbki czosnku
- można dodać kilka różyczek kalafiora
- pół litra gęstej śmietany
- sól, pieprze, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
- sok z cytryny
- 250 g sera pleśniowego typu Lazur
- około litr dobrego bulionu warzywnego
- żółtko jaja
- 200 g szpinaku (może być mrożony)
Dodać rozdrobniony ser. Ponownie zmiksować.
Śmietanę ubić mikserem na puszysty krem. Szpinak rozmrozić, przesmażyć na patelni na maśle z dodatkiem czosnku.
Zupę krem z białych warzyw nalewać do głębokich talerzy. Na wierzchu ułożyć kleks bitej śmietany, obok łyżkę szpinaku. Obok wbić surowe żółtko. Poczekać, aż zagrzeje się w cieple zupy. Podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz