Szukaj przepisów

wtorek, 4 lutego 2014

Lody orzechowe z gruszką, miodem i bryndzą Magdy Gessler

Lody orzechowe (parfait) podawane z pieczoną gruszką, miodem i bryndzą weszły do menu restauracji "Absynt" z Nowego Targu (dawna "Mauritiana"). Magda Gessler przeprowadzające nowe "Kuchenne rewolucje" wprowadziła do karty także żurek bałkański, potrawkę baranią z kiełbasą jagnięcą, kopytka z baranią kiełbasą, łopatkę jagnięcą, bundz i oscypek. Jednak w restauracji królował deser - i były to właśnie domowe lody orzechowe z gruszką zapiekaną z miodem z dodatkiem słonego, góralskiego sera. Niezłe słodko-słone połączenie!

Lody orzechowe podane z gruszką zapiekaną z miodem
Składniki:
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg prażonych posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać mascaropne. Biała ubić na pianę. Delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Dodać orzechy. Przełożyć do naczynia i wstawić do zamrażarki. Deser powinien chłodzić się przynajmniej 2-3 godziny, ale wcześniej też smakuje wybornie. Lody podawać polane miodem w towarzystwie zapieczonej w piekarniku połówki gruszki oraz kawałkem bryndzy (lub bundzu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...