Lody orzechowe (parfait) podawane z
pieczoną gruszką, miodem i bryndzą weszły do menu restauracji "Absynt" z
Nowego Targu (dawna "Mauritiana"). Magda Gessler przeprowadzające nowe
"Kuchenne rewolucje" wprowadziła do karty także żurek bałkański,
potrawkę baranią z kiełbasą jagnięcą, kopytka z baranią kiełbasą, łopatkę jagnięcą, bundz i oscypek. Jednak w restauracji królował deser
- i były to właśnie domowe lody orzechowe z gruszką zapiekaną z miodem z
dodatkiem słonego, góralskiego sera. Niezłe słodko-słone połączenie!
Lody orzechowe podane z gruszką zapiekaną z miodem
Składniki:
Lody orzechowe podane z gruszką zapiekaną z miodem
Składniki:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg prażonych posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać mascaropne. Biała ubić na pianę. Delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Dodać orzechy. Przełożyć do naczynia i wstawić do zamrażarki. Deser powinien chłodzić się przynajmniej 2-3 godziny, ale wcześniej też smakuje wybornie. Lody podawać polane miodem w towarzystwie zapieczonej w piekarniku połówki gruszki oraz kawałkem bryndzy (lub bundzu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz