- pieczarki
- cebula
- ser żółty
- parmezan
- pietruszka
- jajko
- bułka tarta
- pieprz, sól
Pieczarki myjemy i odcinamy ogonki. Kapelusze wydrążamy i odstawiamy na kilka chwil. Ogonki siekamy i przesmażamy na maśle, ze zeszkloną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odparowujemy powstały w trakcie smażenia sos i mamy gotowy farsz.
Studzimy farsz lekko, dodajemy siekaną pietruszkę, nieco parmezanu i nieco więcej tartego, żółtego sera. Tak wykorzystane pieczarkowe ogonki pakujemy do kapeluszy, a całość panierujemy w jajku i mące lub bułce tartej. I teraz mamy dwie drogi, albo usmażymy je na patelni, albo upieczemy w piekarniku. Niezależnie od naszego wyboru, złociste faszerowane kapelusze będą pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz