Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Krokiety a’la Potocki

Składniki:
  • 30 dag opieniek
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • pieprz, sól
  • chili
  • oliwa z oliwek
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • gazowana woda
  • bułka tarta
Kluczem do dobrych krokietów jest dobry farsz, więc zaczniemy od niego. Kiszoną kapustę kroimy i przesmażamy na oliwie z oliwek. Podlewamy bulionem grzybowym lub warzywnym. Odparowujemy całość i dodajemy pokrojone wcześniej opieńki. Smażymy farsz do miękkości grzybów, doprawiając go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Możemy też zaostrzyć nieco atmosferę i sypnąć szczyptę chili, wszak staropolska kuchnia była dość pikantna.
Gdy farsz będzie dochodził i nabierał smaku przyrządzamy ciasto. Jaja miksujemy z mlekiem, mąką i szczyptą soli. Dolewamy nieco wody gazowanej, by ciasto spulchnić. Następnie smażymy naleśniki pilnując, by ich zanadto nie zrumienić. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy, panierujemy w jajku i tartej bułce i wysmażamy na złocisto. Do takich krokietów najlepiej pasuje barszcz czerwony, ale to już opowieść na inną książkę…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...