Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Zupa z gąsek

Składniki:
  • świeże gąski
  • ziemniaki
  • masło
  • bulion warzywny
  • pietruszka
  • śmietana
  • pieprz, sól
Proponowaliśmy już krem z podgrzybków, ale wobec tej zupy rodem z Kaszub nie możemy przejść obojętnie. Na tę zupę zbieramy gąski zielonki. Musimy także zaopatrzyć się w wywar. No i w ziemniaki.
Gdy już zgromadzimy wszystko, co trzeba, przebieramy gąski i myjemy. Większe grzyby kroimy, a ziemniaki obieramy i przy pomocy noża zamieniamy w zgrabną kostkę. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy do miękkości i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...