Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Koźlaki na boczku

Składniki:
  • 20 koźlaków
  • 3 cebule
  • 25 dag boczku
  • gałka muszkatołowa
  • ziarna jałowca
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
   W sam raz na sycące śniadanie po porannych spacerach. Nasze koźlaki będą tym bardziej sycące, gdyż podamy je z boczkiem.
    Grzyby przebieramy i czyścimy. Oddzielamy kapelusze od trzonków, a same trzonki skrobiemy. Wszystko kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Doprawiamy ziarnami jałowca i kolorowym pieprzem. Podgrzewamy, mieszamy i obserwujemy jak grzyby zaczynają puszczać sok.
Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do grzybów. Dusimy klika chwil pod przykryciem, a następnie odparowujemy powstały sos. W dalszej kolejności wrzucamy pokrojony w kostkę boczek.      
    Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej i smażymy do miękkości. Podajemy z chlebem i zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...