- 20 koźlaków
- 3 cebule
- 25 dag boczku
- gałka muszkatołowa
- ziarna jałowca
- natka pietruszki
- pieprz, sól
Grzyby przebieramy i czyścimy. Oddzielamy kapelusze od trzonków, a same trzonki skrobiemy. Wszystko kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Doprawiamy ziarnami jałowca i kolorowym pieprzem. Podgrzewamy, mieszamy i obserwujemy jak grzyby zaczynają puszczać sok.
Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do grzybów. Dusimy klika chwil pod przykryciem, a następnie odparowujemy powstały sos. W dalszej kolejności wrzucamy pokrojony w kostkę boczek.
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej i smażymy do miękkości. Podajemy z chlebem i zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz