Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Koźlaki po węgiersku

Składniki:
  • 80 dag koźlaków
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka zielona, czerwona
  • szklanka śmietany
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • słodka i ostra papryka
  • sok z cytryny
  • sól
    Koźlaki przebieramy, czyścimy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni topimy słuszną porcję masła z oliwą z oliwek i szklimy na niej pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości.
    W międzyczasie szykujemy papryki. Myjemy je, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie dzielimy połówki papryk na średnio-cienkie paski i je grillujemy na patelni z kroplą oliwy. Gotowe papryki dodajemy do koźlarzy, które już powinny pływać w sosie własnym. Całość dusimy kilka chwil, doprawiamy papryką słodką i ostrą oraz zaprawiamy śmietaną. Podajemy ze świeżymi bułkami i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...