Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Kotlety z koźlaków

Składniki:
  • 50 dag koźlaków
  • 1 duża cebula
  • masło
  • bułka
  • mleko
  • jajko
  • śmietana
  • bułka tarta
  • koperek
  • olej
  • parmezan
  • sól, pieprz
    Koźlaki przebieramy, czyścimy i kroimy dość drobno. Na maśle z oliwą szklimy drobno posiekaną cebulę i dodajemy grzyby. Doprawiamy je solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dusimy do miękkości. Gdy grzyby będą w sam raz, odstawiamy je do ostygnięcia.
   Z przestudzonych grzybów, jajka i namoczonej w mleku bułki, wyrabiamy kotletową masę. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Zanim zaczniemy wyrabiać kotlety, dodajemy szczyptę parmezanu i garść siekanej pietruszki. Kotlety panierujemy w tartej bułce i smażymy na złocisto. Podajemy z klasycznym zestawem, czyli ziemniakami i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...