- 50 dag świeżych maślaków
- 30 dag ziemniaków
- cebula
- 2 pomidory
- koperek
- oliwa
- masło
- śmietana
- liście laurowe
- ser
- pieprz, sól
Maślaki przebieramy, czyścimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Przesmażamy na maśle, dodajemy obrane i pozbawione gniazd nasiennych pomidory. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Przykrywamy i dusimy około kwadransa. Zaprawiamy śmietaną i szykujemy się do ostatniego etapu.
Ziemniaki kroimy w talarki i obsmażamy na złocisty kolor. Tak samo przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Ziemniaki przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Dodajemy cebulę i grzyby. Po wierzchu posypujemy świeżym koperkiem i tartym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz