Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Pasztet z maślaków

Składniki:
  • 0,5 kg maślaków
  • kajzerka
  • cebula
  • 2 jajka
  • mleko
  • masło
  • bułka tarta
  • ulubione świeże zioła
  • gałka muszkatołowa
  • parmezan
  • pieprz, sól

   Grzyby do tego dania musimy zblanszować, czyli obgotować szybko, bo jedynie trzy minuty. Odcedzone maślaki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle. Bułkę namaczamy w mleku, a zioła siekamy.
   Następnie przepuszczamy grzyby przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cebulę, odciśniętą z mleka bułkę i wbijamy jajo. Całość wyrabiamy na pasztetową masę doprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową, szczyptą parmezanu i świeżymi ziołami.
   Tak przyrządzone maślaki przekładamy do natłuszczonej i oprószonej tartą bułką foremki. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Po 30 minutach w temperaturze 180 stopni zdejmujemy folię i pozwalamy, by pasztet z wierzchu się przypiekł. Podajemy go na ciepło, bądź na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...