- 0,5 kg maślaków
- kajzerka
- cebula
- 2 jajka
- mleko
- masło
- bułka tarta
- ulubione świeże zioła
- gałka muszkatołowa
- parmezan
- pieprz, sól
Grzyby do tego dania musimy zblanszować, czyli obgotować szybko, bo jedynie trzy minuty. Odcedzone maślaki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle. Bułkę namaczamy w mleku, a zioła siekamy.
Następnie przepuszczamy grzyby przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cebulę, odciśniętą z mleka bułkę i wbijamy jajo. Całość wyrabiamy na pasztetową masę doprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową, szczyptą parmezanu i świeżymi ziołami.
Tak przyrządzone maślaki przekładamy do natłuszczonej i oprószonej tartą bułką foremki. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Po 30 minutach w temperaturze 180 stopni zdejmujemy folię i pozwalamy, by pasztet z wierzchu się przypiekł. Podajemy go na ciepło, bądź na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz