Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Opieńki w śmietanie

Składniki:
  • 40 dag opieniek
  • masło
  • por
  • 1/2 szklanki śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
   Opieńki w śmietanie wypadają zupełnie inaczej niż inne grzyby. Czemu? Ci niepozorni mieszkańcy polskich lasów nie tylko smakują dobrze, ale zachowują charakterystyczną jędrność. W śmietanie odnajdują się doskonale.
    Zaczynamy od przebrania sporej ilości opieńków i odcięcia ogonków. Pora obieramy i kroimy w talarki jego białą cześć. Przesmażamy na maśle do miękkości, doprawiając solą, pieprzem i szczyptą cukru. Następnie dodajemy grzyby i smażymy lekko soląc.
    Gdy grzyby puszczą sok, odparowujemy go o co najmniej 2/3 i zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy gałką muszkatołową i zieloną pietruszką. Podajemy ze świeżym chlebem, no chyba, że komuś na śniadanie zamarzą się ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...