- kilka sztuk dużych trufli
- 4 kromki pieczywa pszennego
- sok z cytryny
- masło
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- masło
- mąka
- 250 ml bulionu
- 30 ml madery
- cukier
- pieprz, sól
Grzyby obieramy ze skórki i kroimy w dość cienkie plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz oprószamy pieprzem i solą. Dusimy na maśle pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając, by naszych skarbów nie przypalić. Gotowe trufle układamy na grzankach z ciemnego pieczywa i podajemy.
Do tak ekskluzywnego śniadania pasuje sos z madery. Zaczynamy od uprażenia w rondelku mąki, a następnie dodajemy do niej masło. Mieszamy dokładnie, by zlikwidować wszelkie grudki i inne niedoskonałości. Następnie dolewamy szklankę wywaru warzywnego i podgrzewamy, aż całość odpowiednio zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru, a następnie wlewamy porcję madery. Sos do grzanek podajemy w gustownej sosjerce. Bon apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz