Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Trufle na grzankach

Składniki:
  • kilka sztuk dużych trufli
  • 4 kromki pieczywa pszennego
  • sok z cytryny
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
Sos:
  • masło
  • mąka
  • 250 ml bulionu
  • 30 ml madery
  • cukier
  • pieprz, sól
     Grzybowe śniadanie mistrzów, na które pozwoli sobie każdy, komu uda się trufle trafić. Owszem trzeba się trochę nachodzić, trzeba trochę wydać i trzeba się w nich rozsmakować, ale przecież życie składa się z różnych smaków. Na początek proponujemy trufle na grzankach.
     Grzyby obieramy ze skórki i kroimy w dość cienkie plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz oprószamy pieprzem i solą. Dusimy na maśle pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając, by naszych skarbów nie przypalić. Gotowe trufle układamy na grzankach z ciemnego pieczywa i podajemy.
      Do tak ekskluzywnego śniadania pasuje sos z madery. Zaczynamy od uprażenia w rondelku mąki, a następnie dodajemy do niej masło. Mieszamy dokładnie, by zlikwidować wszelkie grudki i inne niedoskonałości. Następnie dolewamy szklankę wywaru warzywnego i podgrzewamy, aż całość odpowiednio zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru, a następnie wlewamy porcję madery. Sos do grzanek podajemy w gustownej sosjerce. Bon apetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...