- 15 dag gołąbków
- 20 dag kasza gryczana
- gotowane liście kapusty
- cebula
- masło
- natka pietruszki
- pieprz, sól
Tradycyjny mięsny farsz powstaje z ryżem, my jednak zróbmy go na bazie kaszy gryczanej. Gotujemy ją tak, jak zaleca producent na opakowaniu. Gołąbki kroimy w paski i przesmażamy na maśle z cebulą, doprawiając solą i pieprzem, 10-15 minut powinno im w zupełności wystarczyć.
Usmażone gołąbki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i łączymy z kaszą. Doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Dodajemy siekaną pietruszkę i tak sporządzony farsz układamy na obgotowane uprzednio liście kapusty. Zawijamy tak, jak normalne gołąbki i układamy na natłuszczonej i wyścielanej mniejszymi liśćmi kapuścianymi brytfance. Zapiekamy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni i podajemy z ulubionym sosem, naturalnie grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz