Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Gołąbki z gołąbków

Składniki:
  • 15 dag gołąbków
  • 20 dag kasza gryczana
  • gotowane liście kapusty
  • cebula
  • masło
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
      Gołąbki w wersji bezmięsnej a grzybowej, możemy przyrządzić z niemal dowolnego gatunku grzybów. Nie możemy jednak odmówić sobie zaproponowania do gołąbków właśnie gołąbków. Jeśli komuś zamarzy się co innego w środku, niechaj po prostu podmieni grzyba.
      Tradycyjny mięsny farsz powstaje z ryżem, my jednak zróbmy go na bazie kaszy gryczanej. Gotujemy ją tak, jak zaleca producent na opakowaniu. Gołąbki kroimy w paski i przesmażamy na maśle z cebulą, doprawiając solą i pieprzem, 10-15 minut powinno im w zupełności wystarczyć.
      Usmażone gołąbki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i łączymy z kaszą.      Doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Dodajemy siekaną pietruszkę i tak sporządzony farsz układamy na obgotowane uprzednio liście kapusty. Zawijamy tak, jak normalne gołąbki i układamy na natłuszczonej i wyścielanej mniejszymi liśćmi kapuścianymi brytfance. Zapiekamy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni i podajemy z ulubionym sosem, naturalnie grzybowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...