- 70 dag prawdziwków
- 200 ml śmietany
- 1 cebula
- masło
- natka pietruszki
- pieprz, sól
- ew. 1 łyżka mąki
Grzyby musimy przede wszystkim przebrać i oczyścić. Następnie kroimy je wedle uznania, drobno, grubo, bądź w plasterki. Jeśli mamy gest i lubimy robić wrażenie, możemy skorzystać jedynie z kapeluszy. Grzyby smażymy na maśle i drobno posiekanej zeszklonej cebuli, mieszając pilnie, by nie przywierały.
Gdy grzyby odpowiednio zmiękną, doprawiamy je solą, pieprzem i zaprawiamy śmietaną. Śmietanę możemy uprzednio połączyć z łyżką mąki tak, by nasz rarytas był gęsty, ale to nie jest warunek konieczny. Tuż przed podaniem obficie posypujemy całość siekaną natką pietruszki. Podajemy koniecznie na patelni i koniecznie ze świeżym, najlepiej jeszcze ciepłym, chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz