Kurczak po polsku w polskiej sztuce kulinarnej gości od co najmniej kilku stuleci. Ma w sobie wszystko, co w polskiej kuchni tradycyjnie zawsze było najlepsze - drób, podroby i przyprawy. Sekretem tego przepisu na kurczaka po polsku jest odpowiednia ilość zieleniny - musi być jej tyle, ile farszu z wątróbki - oraz aromat gałki muszkatołowej.
Kurczak po polsku, czyli kurczak z nadzieniem to idealne danie na rodzinny, weekendowy obiad. Sycące, a jednak niezbyt ciężkie, aromatyczne i zaskakujące prostotą składników.
Wbrew pozorom kurczak po polsku to potrawa wcale nie dla kuchennych mistrzów. W naszym przepisie nie ma absolutnie nic, czego nawet osoby z małym kulinarnym doświadczeniem mogłyby się obawiać.
Składniki:
- kurczak (ok. 1,2 kg)
- wątróbka drobiowa
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1 bułka do namoczenia
- 2 szklanki mleka
- świeży koper i pietruszka (po kilka pęczków)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
- 3 ząbki czosnku
- cytryna
Kurczaka umyć. Natrzeć wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie zrobić z wierzchu. Odstawić do lodówki.
Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać żółtko, ucierać. Białko ubić na pianę i powoli dodawać do masy maślanej. Bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, rozgnieść i dodać do masła, znów delikatnie mieszać.
Wątróbkę drobno posiekać, tak jak zieleninę. Wymieszać wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, doprawić gałką muszkatołową. Nadziać kurczaka, zaszyć lub spiąć wykałaczkami,
Kurczaka przełożyć do brytfanki posmarowanej masłem. Piec kurczaka po polski około 50 minut w temp. 200 st. C. Można na początku podlać wodą. Potem polewać kurczaka powstałym sosem. Kurczak po polsku może być pieczony również w towarzystwie jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz