Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Penne z kurkami w sosie winno-śmietanowym

Składniki:
  • 25-30 dag kurek
  • 40 dag makaronu
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietana
  • 100 ml wino
  • parmezan
  • pietruszka
  • szczypta cukru
  • pieprz, sól
    Grzyby z reguły tworzą doskonałe sosy, sosy dobrze łączą się z makaronem, zatem już wiemy, co się święci.
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, a następnie skarmelizowania jej na patelni. W tym celu topimy porcję masła, przesmażamy cebulę, solimy a następnie oprószamy solidną szczyptą cukru.       
      Klasycznie karmelizujemy cebulę smażąc ja ponad pół godziny, tym razem jednak skorzystamy z wersji przyspieszonej. Cebulę kilkakrotnie podlewamy wodą, odparowujemy tak, aby pokryła się słodką, brązową skorupką.
Następnie zalewamy cebulę porcją wina, które doprowadzamy do wrzenia. Gdy wino wyparuje w 2/3, dodajemy porcję masła i, wreszcie, siekane drobno kurki. Doprawiamy do smaku solą oraz grubo mielonym czarnym pieprzem i dusimy do miękkości.
       W zasadzie już możemy wstawiać wodę na makaron, bo nasz sos jest prawie gotowy. W ostatniej fazie dodajemy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy z dodatkiem parmezanu, szczypty gałki i garści pietruszki. Gotowy sos mieszamy z makaronem i rozkładamy na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...