- 25-30 dag kurek
- 40 dag makaronu
- 1 cebula
- 250 ml śmietana
- 100 ml wino
- parmezan
- pietruszka
- szczypta cukru
- pieprz, sól
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, a następnie skarmelizowania jej na patelni. W tym celu topimy porcję masła, przesmażamy cebulę, solimy a następnie oprószamy solidną szczyptą cukru.
Klasycznie karmelizujemy cebulę smażąc ja ponad pół godziny, tym razem jednak skorzystamy z wersji przyspieszonej. Cebulę kilkakrotnie podlewamy wodą, odparowujemy tak, aby pokryła się słodką, brązową skorupką.
Następnie zalewamy cebulę porcją wina, które doprowadzamy do wrzenia. Gdy wino wyparuje w 2/3, dodajemy porcję masła i, wreszcie, siekane drobno kurki. Doprawiamy do smaku solą oraz grubo mielonym czarnym pieprzem i dusimy do miękkości.
W zasadzie już możemy wstawiać wodę na makaron, bo nasz sos jest prawie gotowy. W ostatniej fazie dodajemy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy z dodatkiem parmezanu, szczypty gałki i garści pietruszki. Gotowy sos mieszamy z makaronem i rozkładamy na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz