- 20 dag kaszy gryczanej
- szklanka bulionu
- ziarna słonecznika
- 1 średnia cebula
- oliwa z oliwek
- 15- 20 dag kurek
- masło
- parmezan
- pieprz, sól
- Sos:
- 1/2 szklanki śmietany
- posiekany koperek
Kaszę gotujemy kwadrans, najlepiej w bulionie. W międzyczasie na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę, a kurki przebieramy i czyścimy. Kroimy większe grzyby, a drobne zostawiamy w całości. Przesmażamy na cebuli z masłem, doprawiamy czarnym pieprzem, solą oraz parmezanem.
Gdy kasza już dojdzie, wycedzamy ją i łączymy z przesmażonymi kurkami. Prażymy jeszcze na suchej patelni ziarna słonecznika i mamy wszystko co trzeba nam do kurkowego szczęścia. Kaszę, kurki i ziarna słonecznika przesypujemy do wytłuszczonego, żaroodpornego naczynia i zamykamy w piekarniku. Po kwadransie spędzonym w 180 stopniach kasza będzie gotowa.
A w ciągu tych 15 minut możemy przyrządzić ekspresowy sos. Wystarczy podgrzać porcję śmietany na patelni po kurkach wraz z garścią świeżego kopru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe. Sosem polewamy kaszę rozłożoną na talerze i życzymy wszystkim smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz