Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Kurki zapiekane w kaszy gryczanej

Składniki:
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • szklanka bulionu
  • ziarna słonecznika
  • 1 średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • 15- 20 dag kurek
  • masło
  • parmezan
  • pieprz, sól
  • Sos:
  • 1/2 szklanki śmietany
  • posiekany koperek
    Kurki doskonale połączą się z kaszą gryczaną, a kasza lubi spędzić nieco czasu w piekarniku.
Kaszę gotujemy kwadrans, najlepiej w bulionie. W międzyczasie na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę, a kurki przebieramy i czyścimy. Kroimy większe grzyby, a drobne zostawiamy w całości. Przesmażamy na cebuli z masłem, doprawiamy czarnym pieprzem, solą oraz parmezanem.
Gdy kasza już dojdzie, wycedzamy ją i łączymy z przesmażonymi kurkami. Prażymy jeszcze na suchej patelni ziarna słonecznika i mamy wszystko co trzeba nam do kurkowego szczęścia. Kaszę, kurki i ziarna słonecznika przesypujemy do wytłuszczonego, żaroodpornego naczynia i zamykamy w piekarniku. Po kwadransie spędzonym w 180 stopniach kasza będzie gotowa.
      A w ciągu tych 15 minut możemy przyrządzić ekspresowy sos. Wystarczy podgrzać porcję śmietany na patelni po kurkach wraz z garścią świeżego kopru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe. Sosem polewamy kaszę rozłożoną na talerze i życzymy wszystkim smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...