Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Kanie w panierce

Składniki:
  • kapelusze kao
  • jajo
  • tarta bułka
  • dodatki do panierki:
  • sezam, otręby lub parmezan
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
     Kania to przysmak doskonały, często wykorzystywany jako przyprawa. My jednak stawiamy na przepisy, w których główną rolę odgrywa grzyb. Co z kaniami zrobić można? Można je usmażyć!
W tym celu kanie należy znaleźć, zebrać i zanieść do domu. Następnie trzeba je przebrać, oczyścić i pozbawić ogonków. Kapelusze warto przekroić na pół i sprawdzić czy nie goszczą jakichś robaków. Kapelusze lekko solimy, pieprzymy, a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Do bułki tartej możemy dosypać nieco otrąb, ziaren sezamu, czy np. parmezanu.
     Zapanierowane kapelusze smażymy na maśle z kroplą oliwy na kolor złocisty. Podajemy ciepłe, koniecznie ze świeżym chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...