Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Kanie w cieście piwnym

Składniki:
  • kanie
  • 2-3 jajka
  • mąka
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • szklanka piwa
  • pieprz, sól
    Kanie w panierce to dobra rzecz. Kanie w cieście rzecz jeszcze lepsza, a kanie w cieście piwnym? Zdecydowanie rzecz najlepsza! W końcu kanie są spragnione dżdżu, więc czemu by nie zaprosić ich na duże jasne z pianką.
     W cieście, tak samo jak w panierce, będziemy smażyć same kapelusze. Szykujemy je tak, jak pod panier i solimy. Szykujemy ciasto, czyli rozbijamy jaja, rozdzielamy białka od żółtka i ubijamy je na sztywno. Żółtka łączymy z piwem, mąką i mieszamy na gładką masę. Dodajemy pianę, delikatnie mieszamy i w cieście o konsystencji gęstej śmietany, maczamy kapelusze. Wysmażamy na maśle z oliwą na złocisto i podajemy na świeżym chlebie. Obowiązkowo z oszronioną szklanką pełną złocistego płynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...