Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Oliwa truflowa

Składniki:
  • trufle suszone
  • oliwa z oliwek
     Przeszukując skarbnice wiedzy kulinarnej w poszukiwaniu trufli często napotykamy oliwę truflową. Co to takiego? To proszę Pań i Panów, królowa aromatyzowanych oliw wszelakich. Owszem, można ją kupić, ale można też ją zrobić samemu. Dobra wiadomość, do tej oliwy potrzebujemy trufli suszonych.
     Na 250 ml porządnej oliwy extra vergine potrzebujemy dosłownie kilka kawałków suszonej trufli o wielkości dwuzłotówki. Filozofii nie ma tu żadnej, trufle wrzucamy do oliwy, korkujemy i zostawiamy w spokoju na przynajmniej 4 tygodnie. Czas oczekiwania oraz poniesiony trud, wynagrodzi nam jednak niezrównany smak i aromat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...