Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Gołąbki na wędzonym boczku

Składniki:
  • gołąbki
  • boczek wędzony
  • kminek
  • pieprz, sól
Gołąbki to grzyby niepozorne, często robaczywe, czasem trujące. Jeśli wybieramy się na gołąbki to uważajmy, a najlepiej weźmy ze sobą doświadczonego grzybiarza. Taki ekspert na pewno pomoże nam w zebraniu gołąbków jasno-żółtych. A co z nich zrobić? Pożywne śniadanie, rzecz jasna.
Gołąbki usmażymy na wędzonym boczku. W tym celu ładny i aromatyczny kawałek mięsa kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się odpowiednia ilość tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gołąbki przebieramy, czyścimy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na tłuszcz z cebulą i pilnie mieszamy. Doprawiamy tym razem nie gałką muszkatołową, tylko kminkiem. No chyba, że ktoś ma alergię na kminek…
Grzyby smażymy do miękkości i tuż przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy, jak na śniadanie przystało, ze świeżym chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...