Składniki:
- 70 dag boczniaków
- garść suszonych śliwek bez pestek
- 2 cebule średniej wielkości
- 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
- Świeży tymianek i rozmaryn
- mąka
- masło
- cukier
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- pieprz, sól
Zaczynamy od namoczenia suszonych, kalifornijskich śliwek w porządnym czerwonym winie. Gdy śliwki będą nasiąkać, zabieramy się za grzyby. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na maśle z kroplą oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodajemy grzyby i smażymy, pilnie mieszając. Gdy boczniaki puszczą sok, a następnie sok odparuje, dodajemy pokrojone w paski winne śliwki i samo wino.
Potrawkę doprawiamy świeżym tymiankiem, rozmarynem. Zmniejszamy ogień i pozwalamy boczniakom pykać 15-20 minut. W razie potrzeby doprawiamy i zagęszczamy mąką. Tuż przed podaniem dodajemy siekaną natkę pietruszki i gotowe. Niby boczniak, a jaka klasa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz