- boczniaki
- masło
- bulion warzywny wraz z warzywami
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
- ew. biała zasmażka
Boczniaki myjemy i kroimy w paski, tak jak się już rzekło. Obsmażamy kilka chwil na maśle doprawiając pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Sięgamy po bulion warzywny, podgrzewamy mocno i dodajemy podsmażone boczniaki.
Do flaczków brakuje nam jedynie warzyw z bulionu, czyli marchewki, selera i pietruszki. Kroimy je w kostkę i gotujemy razem z całością ok. 20-30 minut. Doprawiamy tak jak flaczki, czyli solidną garścią majeranku i tęgą szczyptą gałki muszkatołowej. W razie potrzeby zagęszczamy białą zasmażką. Podajemy, jak flaczki, ze świeżą bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz