Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Rydze z rusztu

Składniki:
  • rydze
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
Mamy w pamięci jeden smakowity obraz. Wczesna jesień, deszczowe popołudnie, schodzimy po całodziennej wędrówce po górach, a u wejścia do doliny chochołowskiej stara góralka podaje grillowane oscypki. Oscypków mamy już dość, ale tuż obok serów pieką się rydze…
Jak grillować rydze? Prosta sprawa, grzyby przebieramy, czyścimy i pozbawiamy ogonków. W rondelku topimy masło z kroplą oliwy z oliwek, następnie rozpalamy grill. Rydzowe kapelusze maczamy w tłuszczu, układamy na ruszcie i grillujemy, aż do apetycznego zrumienienia. A oscypek? Ostatecznie możemy go ułożyć obok…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...