Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Rydze na maśle

Składniki:
  • rydze
  • masło
  • pieprz, sól
    Kto nie zna piosenki o rydzu? A kto rydzów nie lubi..? Też tak myśleliśmy. Nikt przy zdrowych zmysłach, także smaku, nie odmawia rudym. Pierwszy rydzowy przepis, to jak zwykle szybka propozycja śniadaniowa. Rydze klasycznie smażymy na maśle i tego się trzymamy.
Zebrane grzyby przebieramy, czyścimy i pozbawiamy ogonków. Na patelni topimy porcję masła i układamy kapelusze blaszkami do góry. Po kilku chwilach grzyby puszczą sok, który zabarwi masło.    
     Smażymy rydze około 5 minut, po czym przewracamy je na drugą stronę. Wysmażamy kolejne 5 minut i przekładamy na talerze. Polewamy złocistym masłem, doprawiamy solą, pieprzem i serwujemy ze świeżym chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...