- 1 kg kurek
- 2 cebule
- liście laurowe
- angielskie ziele
- biała gorczyca
- świeży tymianek
- 2 l wody
- 600 ml octu
Kurki przebieramy, czyścimy i myjemy. Szykujemy odpowiednią ilość słoiczków i układamy w nich grzybki. Zalewę przygotowujemy tak samo jak w przypadku borowików, czyli ocet rozcieńczamy wodą w proporcjach 1:3 i zagotowujemy z pokrojoną w piórka cebulą i przyprawami – liśćmi lauru, angielskim zielem, ziarnami gorczycy i kolorowym pieprzem. Marynatą jeszcze gorąca zalewamy kurki w słoiczkach.
Ostatnie słowo należy do tymianku. Do każdego słoiczka wkładamy po skromnej gałązce, tak aby nie zdominować smaku kurek. Teraz wystarczy słoiki pozakręcać, postawić do gór dnem, a następnie pasteryzować i zapakować do spiżarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz