Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Krem z podgrzybków

Składniki:
  • 0,5 kg podgrzybków
  • masło
  • cebula
  • ocet balsamiczny
  • pietruszka
  • parmezan
  • śmietana
  • pieprz, sól
Bulion warzywny:
  • włoszczyzna
  • liście lauru
  • angielskie ziele
  • ząbek czosnku
  • cebula
Tradycja nakazuje przyrządzać krem z borowików. Jednak czy te szlachetne grzyby można, ot tak, po prostu zmiksować? No można, ale my miksowanie zarezerwowaliśmy dla podgrzybków. Zatem zupa-krem.
By przyrządzić zupę potrzebny nam jest wywar. My zalecamy ugotowanie własnego bulionu warzywnego. W tym celu włoszczyznę, czyli marchew, pietruszkę i selera kroimy w drobne kawałki i gotujemy do miękkości doprawiając liśćmi lauru, angielskim zielem, ząbkiem czosnku i opaloną nad ogniem cebulą. Gdy warzywa zmiękną i oddadzą to co najlepsze, tworząc klarowny bulion, zabieramy się za grzyby.
Podgrzybki przebieramy, czyścimy, kroimy i przesmażamy na maśle, ze zeszkloną cebulą. Grzybom wystarczy 10-15 minut, zanim powędrują do garnka. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Aromatyczną grzybową wkładkę dodajemy do wywaru, gotujemy jeszcze 10-15 minut i gotowe. Można całość przelać do blendera i zmiksować. Jeśli nie dysponujemy blenderem, pozostaje nam miksowanie w garnku.
Zupę przelewamy do miseczek, doprawiamy kilkoma kroplami octu balsamicznego, gałką muszkatołową i parmezanem. Kleks śmietany, pietruszka dla smaku i koloru i na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...