Tatar z makreli z awokado było gwiazdą wśród przystawek, jakie zaproponowała w programie
"Kuchenne rewolucje"
Magda Gessler. Tym razem restauratorka pomagała lokalowi "U przyjaciół"
w Sopocie. Oprócz tatara w menu restauracji znalazły się dania z dzika
oraz kaczki.
Tatar
z makreli to wyjątkowo delikatna pasta, której kremową konsystencję
zapewnia awokado. Całość ma jednak wyrazisty smak. Świetnie nadaje się
do pieczywa.
Tatar z makreli z awokado inspirowany przepisem M. Gessler
Składniki:
- 1 makrela świeża
- 1 awokado
- 1 cebula
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- dla zaostrzenia smaku można dodać 2 fileciki anchois
Makrelę obrać ze skóry i wyfiletować. Posiekać drobno razem z anchois.
Cebulę drobno posiekać, dodać do ryby, dolać sok z cytryny, natkę
pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać, dodać oliwę. Awokado pokroić
kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Połączyć z rybą.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz