Rosyjska zupa solianka znalazła się w menu legionowskiej resturacji "Carska". To tam właśnie odbyły się ostatnie "Kuchenne rewolucje". Magda Gessler przygotowała dla podupadającego lokalu menu godne prawdziwych carów. Na stołach królowała zatem tradycyjna zupa solianka, bliny z kawiorem, pielmieni, a także dziczyzna.
Solianka, mimo swojej nazwy, nie jest słona, a kwaśna (dzięki kiszonym ogórkom) z dużą zawartością różnych gatunków mięs. Oryginalny dodatek stanowią w niej oliwki i kapary. Gęsta, wyrazista.
Solianka Magdy Gessler, jak przystało na przepis zgodny ze starą tradycją, serwowana była z odrobiną gęstej śmietany i plasterkiem cytryny oraz posypana natką pietruszki. Tak podana zupa solianka jest niezwykle pożywna. Warto wiedzieć, że solianka, popularna również na Białorusi i Ukrainie, przyrządzana jest także w wersji rybnej.
Składniki:
- 30 dkg wołowiny
- 30 dk wieprzowej łopatki
- 10 dkg kiełbasy
- 10 dk wędzonki
- 2 marchewki
- spora cebula
- 4 ząbki czosnki
- 1 pietruszka
- pół selera
- średni por (zielona część)
- 2 łyżki masła
- 4 kiszone ogórki
- szklanka zalewy z ogórków kiszonych
- koncentrat pomidorowy mały
- po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz i sól
- cytryna
- koperek, natka
- śmietana - kilka łyżek do przybrania
Mięsa włożyć do 2.5 l wody, dodać warzywa oraz liście laurowe i ziele
angielski. Gotować około 3 godzin tak, by odchodziło od kości. Następnie
odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do wywaru
i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem
na maśle. Dodać koncentrat i przesmażyć. Dolać do wywaru z mięsem.
Podsmażyć kiełbasę i wędzonkę na patelni. Przełożyć do zupy. Ogórki
zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się
kiełbasa. Odparować wodę. Dodać do zupy. Następnie dolać zalewę z
ogórków kiszonych, dodać oliwki oraz kapary. Dodać pieprz i plasterki
cytryny. Solianka musi być kwaśna i słona zarazem. Taki smak można
uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków.
Soliankę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz