Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Zupa ślimakowa

Składniki:
  • 12 dag ślimaków z puszki
  • po 8 dag marchwi i selera
  • po 5 dag pietruszki i białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól

Marchew, seler, pietruszkę i por zalej 6 szklankami wrzącej wody, gotuj na małym ogniu 30 minut,  po czym ostudź. Czosnek obierz i rozetrzyj z solą. Z masła i mąki przyrządź jasną zasmażkę, rozprowadź zimnym wywarem z warzyw i przypraw czosnkiem oraz tymiankiem. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie przecedź, połącz z winem oraz śmietaną. Ślimaki osącz z zalewy, pokrój i dodaj do zupy.

Podawaj z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...