Składniki:
- 12 dag ślimaków z puszki
- po 8 dag marchwi i selera
- po 5 dag pietruszki i białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól
Marchew, seler, pietruszkę i por zalej 6 szklankami wrzącej wody, gotuj
na małym ogniu 30 minut, po czym ostudź.
Czosnek obierz i rozetrzyj z solą. Z masła i mąki przyrządź jasną zasmażkę,
rozprowadź zimnym wywarem z warzyw i przypraw czosnkiem oraz tymiankiem. Gotuj
na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie przecedź, połącz z winem oraz śmietaną.
Ślimaki osącz z zalewy, pokrój i dodaj do zupy.
Podawaj z
pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz