Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Lekki placek z fasolą

Składniki na 12 porcji:
  • 1 kg grochu lub fasoli
  • szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru (60 g)
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • tłuszcz do formy
nadzienie:
  • 2 łyżeczki Żelatyny WINIARY
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • łyżeczka syropu cukrowego
  • 200 g jogurtu
  • do dekoracji:
  • 600 g mirabelek albo innych owoców
  • opakowanie polewy żelującej, cukier
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych

Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Margarynę pościnaj w piórka, dodaj cukier, sól, aromat, zagnieć z mąką, owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny.

Formę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem i wylep jej dno i boki rozwałkowanym na placek ciastem. Na wierzch połóż koło wycięte z pergaminu, wysyp groch lub fasolę, wstaw na 10 minut do pieczenia w temperaturze 200-220°C, a następnie zsyp groch (fasolę) i potrzymaj w gorącym piekarniku jeszcze 5-7 minut. Po wyjęciu przestudź, zdejmij papier i wyjmij ciasto z formy.

Żelatynę zalej zimną wodą. Następnie rozpuść podgrzewając ją, po przestudzeniu połącz z jogurtem i posłódź syropem. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z jogurtem, uzyskaną masę rozsmaruj na cieście i wstaw je do lodówki na godzinę.

Mirabelki z kompotu osusz, a świeże obgotuj w lekko posłodzonej wodzie, po czym przestudź i usuń z owoców pestki. Polewę żelującą rozpuść w pół szklanki zalewy. Śliwki poukładaj na cieście i pokryj polewą. Śmietanę ubij z cukrem i jej rozetkami udekoruj ciasto, na koniec posypując je orzeszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...