- 1 kg grochu lub fasoli
- szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 kostki margaryny
- 1/4 szklanki cukru (60 g)
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- tłuszcz do formy
- 2 łyżeczki Żelatyny WINIARY
- pół szklanki śmietany kremówki
- łyżeczka syropu cukrowego
- 200 g jogurtu
- do dekoracji:
- 600 g mirabelek albo innych owoców
- opakowanie polewy żelującej, cukier
- pół szklanki śmietany kremówki
- pół łyżeczki cukru pudru
- łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych
Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Margarynę pościnaj w piórka, dodaj cukier, sól, aromat, zagnieć z mąką, owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny.
Formę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem i wylep jej dno i boki rozwałkowanym na placek ciastem. Na wierzch połóż koło wycięte z pergaminu, wysyp groch lub fasolę, wstaw na 10 minut do pieczenia w temperaturze 200-220°C, a następnie zsyp groch (fasolę) i potrzymaj w gorącym piekarniku jeszcze 5-7 minut. Po wyjęciu przestudź, zdejmij papier i wyjmij ciasto z formy.
Żelatynę zalej zimną wodą. Następnie rozpuść podgrzewając ją, po przestudzeniu połącz z jogurtem i posłódź syropem. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z jogurtem, uzyskaną masę rozsmaruj na cieście i wstaw je do lodówki na godzinę.
Mirabelki z kompotu osusz, a świeże obgotuj w lekko posłodzonej wodzie, po czym przestudź i usuń z owoców pestki. Polewę żelującą rozpuść w pół szklanki zalewy. Śliwki poukładaj na cieście i pokryj polewą. Śmietanę ubij z cukrem i jej rozetkami udekoruj ciasto, na koniec posypując je orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz