- główka białej kapusty (ok. 75 dag)
- 50 dag ziemniaków
- 10 dag wędzonego boczku
- łyżka mąki
- łyżeczka nasion kminku
- 1,5 szklanki Bulionu warzywnego w płynie WINIARY (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)
- łyżeczka smalcu
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- cukier
Umytą kapustę pokrój w grubą kostkę, zalej w garnku bulionem i pogotuj około 30 minut. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, kminek, sól i pieprz. Całość wymieszaj i duś około 20 minut.
Usmaż na patelni pokrojony w kostkę boczek, dodaj smalec i mąkę, zasmaż i rozprowadź bulionem. Tak przygotowaną zasmażką zagęść kapustę, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, a na koniec porządnie wymieszaj. Podawaj z razowym chlebem lub gotowanym grochem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz