Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Niezwykle popularne warzywne danie francuskie

Składniki na 6 porcji:
  • 75 dag ziemniaków
  • 25 dag zielonej papryki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler naciowy
  • mały seler korzeniowy
  • 50 dag cebuli
  • 5 dag tłustego wędzonego boczku
  • 4 parówki
  • 6 szklanek Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • po łyżce smalcu i mąki
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne

Obrane i umyte ziemniaki pokrój w grubą kostkę, oczyszczoną z gniazd nasiennych i umytą paprykę - w paski, obrane marchewki, pietruszki i seler korzeniowy - w słupki, cebulę - w kostkę, a obrany z włókien seler naciowy - w plasterki.

W dużym rondlu usmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj smalec, rozgrzej i wrzuć cebulę, a potem poczekaj, aż nabierze złotego koloru. Teraz możesz wlać gorący bulion. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i tymiankiem. Przez chwilę pogotuj na mocnym ogniu i wrzuć ziemniaki oraz warzywa.

Po 30 minutach gotowania dodaj pokrojone w plasterki parówki i potrzymaj na silnym ogniu jeszcze 10 minut. Teraz wlej dokładnie wymieszaną z mąką śmietanę i - mieszając - podgrzewaj potrawę do zgęstnienia, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...