- 75 dag ziemniaków
- 25 dag zielonej papryki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler naciowy
- mały seler korzeniowy
- 50 dag cebuli
- 5 dag tłustego wędzonego boczku
- 4 parówki
- 6 szklanek Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
- łyżeczka suszonego tymianku
- szklanka kwaśnej śmietany
- po łyżce smalcu i mąki
- sól, pieprz
- pieprz cayenne
Obrane i umyte ziemniaki pokrój w grubą kostkę, oczyszczoną z gniazd nasiennych i umytą paprykę - w paski, obrane marchewki, pietruszki i seler korzeniowy - w słupki, cebulę - w kostkę, a obrany z włókien seler naciowy - w plasterki.
W dużym rondlu usmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj smalec, rozgrzej i wrzuć cebulę, a potem poczekaj, aż nabierze złotego koloru. Teraz możesz wlać gorący bulion. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i tymiankiem. Przez chwilę pogotuj na mocnym ogniu i wrzuć ziemniaki oraz warzywa.
Po 30 minutach gotowania dodaj pokrojone w plasterki parówki i potrzymaj na silnym ogniu jeszcze 10 minut. Teraz wlej dokładnie wymieszaną z mąką śmietanę i - mieszając - podgrzewaj potrawę do zgęstnienia, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz