Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Dynia z morelami

Składniki na 6 porcji:
  • dynia (ok. 70 dag miąższu)
  • 25 dag suszonych moreli
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • mielone goździki i cynamon
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, cukier

Pokrój dynię w kostkę, zalej w rondlu niewielką ilością gorącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po odcedzeniu wymieszaj z goździkami i cynamonem. Umyte morele zalej winem, zagotuj i od razu wyjmij łyżką cedzakową do przestudzenia. Potem pokrój je w cienkie paski.

Na roztopionym w rondlu maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dorzuć dynię i morele, zalej wywarem z moreli i delikatnie wymieszaj. Duszenie potrwa kilka minut, po czym dopraw owoce do smaku solą i cukrem i połącz z orzechami. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Podawaj jako gorącą przekąskę lub dodatek do pieczeni cielęcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...