- dynia (ok. 70 dag miąższu)
- 25 dag suszonych moreli
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- mielone goździki i cynamon
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól, cukier
Pokrój dynię w kostkę, zalej w rondlu niewielką ilością gorącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po odcedzeniu wymieszaj z goździkami i cynamonem. Umyte morele zalej winem, zagotuj i od razu wyjmij łyżką cedzakową do przestudzenia. Potem pokrój je w cienkie paski.
Na roztopionym w rondlu maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dorzuć dynię i morele, zalej wywarem z moreli i delikatnie wymieszaj. Duszenie potrwa kilka minut, po czym dopraw owoce do smaku solą i cukrem i połącz z orzechami. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Podawaj jako gorącą przekąskę lub dodatek do pieczeni cielęcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz