Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Kruszon jabłkowy

Składniki:
  • 2 butelki białego wytrawnego wina
  • butelka półwytrawnego szampana
  • 100 ml rumu
  • 60 dag soczystych jabłek (nie powinny być zbyt słodkie)
  • szklanka soku jabłkowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka plasterków cytryny
  • kilka goździków
  • spirala ze skórki cytryny
  • lód

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój w plasterki, włóż do dużego naczynia, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie dodaj goździki, rum, wino, sok jabłkowy i ponownie wstaw na godzinę do lodówki. Na koniec dodaj szampana, włóż lód, plasterki cytryny i spiralę ze skórki cytryny.

Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...