- 2 butelki białego wytrawnego wina
- butelka półwytrawnego szampana
- 100 ml rumu
- 60 dag soczystych jabłek (nie powinny być zbyt słodkie)
- szklanka soku jabłkowego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka plasterków cytryny
- kilka goździków
- spirala ze skórki cytryny
- lód
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, po czym pokrój w plasterki, włóż do dużego naczynia, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie dodaj goździki, rum, wino, sok jabłkowy i ponownie wstaw na godzinę do lodówki. Na koniec dodaj szampana, włóż lód, plasterki cytryny i spiralę ze skórki cytryny.
Podawaj zaraz po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz